W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz BibTeX

Tytuł

Thermal and Morphological Analysis of Linear Low-Density Polyethylene Composites Containing D-limonene/β-cyclodextrin for Active Food Packaging

Autorzy

[ 1 ] Instytut Technologii Materiałów, Wydział Inżynierii Mechanicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik | [ S ] student

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[2.9] Inżynieria mechaniczna

Rok publikacji

2023

Opublikowano w

Molecules

Rocznik: 2023 | Tom: vol. 28 | Numer: iss. 3

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • linear low-density polyethylene
  • polymer composite
  • food packaging
Streszczenie

EN Composites made of linear low-density polyethylene (LLDPE) and β-cyclodextrin/d-limonene inclusion complex (CD-lim) were prepared by melt extrusion to develop a novel food packaging material. Scanning electron microscopy evidenced a fairly good dispersion of the filler within the polymeric matrix. Infrared spectroscopy coupled with thermogravimetric analysis confirmed the presence of CD-lim in the composites, proving that the applied technology of including the essential oil within β-CD cages allows for preventing a sizable loss of d-limonene despite a high temperature and shear applied upon extrusion processing. Moreover, the influence of the filler on the thermal properties of PE was assessed. It was found that the cyclodextrin-based inclusion complex significantly fastens the crystallization path of the polyethylene matrix with an improved crystallization rate of the PE/CD-lim composites compared to the neat polymer.

Data udostępnienia online

26.01.2023

Strony (od-do)

1220-1 - 1220-11

DOI

10.3390/molecules28031220

URL

https://www.mdpi.com/1420-3049/28/3/1220

Uwagi

Article Number: 1220

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Tryb otwartego dostępu

otwarte czasopismo

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

w momencie opublikowania

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

140

Impact Factor

4,2

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.