W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz BibTeX

Tytuł

Starch sodium octenylsuccinate as a new type of stabilizer in the synthesis of catalytically active gold nanostructures

Autorzy

[ 1 ] Instytut Fizyki, Wydział Inżynierii Materiałowej i Fizyki Technicznej, Politechnika Poznańska | [ 2 ] Instytut Chemii i Elektrochemii Technicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[2.8] Inżynieria materiałowa
[7.6] Nauki chemiczne

Rok publikacji

2024

Opublikowano w

International Journal of Molecular Sciences

Rocznik: 2024 | Tom: vol. 25 | Numer: iss. 10

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • gold nanoparticles
  • sodium starch octenylsuccinate
  • catalytic activity
  • signal amplifiers
Streszczenie

EN Here, starch derivatives, i.e., sodium starch octenylsuccinate (OSA starch, hereinafter referred to as OSA), were employed as both reducing and stabilizing agents for the unique, inexpensive, and simple synthesis of gold nanoparticles (OSA-AuNPs) in an aqueous solution with gold salt. The obtained OSA-AuNPs were characterized by UV-vis spectrophotometry, transmission electron microscopy, scanning electron microscopy, and energy-dispersive X-ray spectroscopy. The catalytic activity of the obtained gold colloids was studied in the reduction of organic dyes, including methylene blue (C.I. Basic Blue 9) and rhodamine B (C.I. Basic Violet 10), and food coloring, including tartrazine (E102) and azorubine (E122), by sodium borohydride. Moreover, OSA-AuNPs were utilized as signal amplifiers in surface-enhanced Raman spectroscopy. The obtained results confirmed that gold nanoparticles can be used as effective catalysts in reduction reactions of selected organic dyes, as well as signal enhancers in the SERS technique.

Strony (od-do)

5116-1 - 5116-12

DOI

10.3390/ijms25105116

URL

https://www.mdpi.com/1422-0067/25/10/5116

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Tryb otwartego dostępu

otwarte czasopismo

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

w momencie opublikowania

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

140

Impact Factor

4,9 [Lista 2023]

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.