Bezpieczeństwo i jakość zdrowotna żywności kluczem do sukcesu przedsiębiorstwa
[ 1 ] Wydział Inżynierii Zarządzania, Politechnika Poznańska | [ D ] doktorant
EN Food quality and safety key to enterprise success
2012
artykuł naukowy
polski
- bezpieczeństwo żywności
- jakość zdrowotna żywności
- system zarządzania bezpieczeństwem pracy
PL W artykule zdefiniowano oraz wyjaśniono istotę bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej żywności. Przedstawiono znaczenie tych aspektów zarówno z uwagi na konsumenta, jak i producenta. Zaprezentowano standardy, których spełnienie pozwala na zapewnienie bezpieczeństwa i jakości żywności, a zarazem wpływa na sukces przedsiębiorstwa. Wskazano bowiem liczne korzyści świadczące o tym, jak wiele producenci żywności mogą zyskać, wdrażając system zarządzania bezpieczeństwem żywności.
EN The article defines and explains the essence of the safety and quality of food. Then there is explained the meaning of these aspects, both because of consumer and producer. Next are presented standards, which are suitable for ensuring the safety and food quality, and also affects the success of the company. Then author specified many advantages which can be achieved thanks to implementing a food safety management system.
27 - 40