W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz plik Pobierz BibTeX

Tytuł

Comprehensive Analysis of Metabolites in Brews Prepared from Naturally and Technologically Treated Coffee Beans

Autorzy

[ 1 ] Instytut Chemii i Elektrochemii Technicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ 2 ] Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik | [ SzD ] doktorant ze Szkoły Doktorskiej

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[7.6] Nauki chemiczne

Rok publikacji

2023

Opublikowano w

Antioxidants

Rocznik: 2023 | Tom: vol. 12 | Numer: iss. 3

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • coffee
  • alkaloids
  • caffeoylquinic acids
  • nicotinic acid
  • phenolic acids
  • indolamines
Streszczenie

EN Coffee is one of the most popular beverages in the world. Therefore, this study analyzed 49 coffee samples of Arabica and Robusta species of different geographical origins and the treatment of beans including three degrees of roasting with the use of LC-MS/MS. This is the first study to present a comprehensive analysis of Kopi Luwak coffee brew metabolites in comparison to fully washed coffees and the drying post-harvest treatment of Arabica or Robusta coffee brews. Kopi Luwak showed higher levels of caffeine and theophylline in comparison to the analyzed washed and unwashed Arabica coffees, as well as a different proportion of caffeoylquinic isomers. There was no difference between Kopi Luwak and other Arabica coffees in terms of the concentration of vitamin B3, amines, and phenolic acids. This was confirmed in PCA. The steaming and roasting of beans as well as the addition of black beans influence the concentration of 4-CQA and the nicotinic, ferulic, and quinic acids content.

Data udostępnienia online

30.12.2022

Strony (od-do)

95-1 - 95-18

DOI

10.3390/antiox12010095

URL

https://www.mdpi.com/2076-3921/12/1/95

Uwagi

Article number: 95

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Tryb otwartego dostępu

otwarte czasopismo

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Data udostępnienia

30.12.2022

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

w momencie opublikowania

Pełny tekst artykułu

Pobierz plik

Poziom dostępu do pełnego tekstu

publiczny

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

140

Impact Factor

6

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.