W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz plik Pobierz BibTeX

Tytuł

Concentration of pectin solution : Forward osmosis performance and fouling analysis

Autorzy

[ 1 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ 2 ] Instytut Technologii Mechanicznej, Wydział Inżynierii Mechanicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik | [ D ] doktorant

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[2.5] Inżynieria biomedyczna
[7.6] Nauki chemiczne

Rok publikacji

2022

Opublikowano w

Journal of Membrane Science

Rocznik: 2022 | Tom: vol. 653

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • forward osmosis
  • pectin
  • fouling
  • surface free energy
  • digital holographic microscopy
Streszczenie

EN The paper presents research on the possibility of using the forward osmosis (FO) technique to concentrate an aqueous pectin solution. Based on the preliminary studies on the effect of the concentration of the draw solution (DS) on the efficiency of concentration by the FO, a 3 M sodium chloride solution was selected as the DS for further processes. It was found that during the pectin concentration process, a continuous and compact fouling layer of gelled pectin was deposited on the membrane surface, which resulted in a significant decrease in the water flux. The flux decline was over ten times greater in the pectin concentration process than in the corresponding baseline process at water recovery equal to 80%. However, it should be emphasised that the gelled pectin layer was easily removable from the membrane surface. In order to analyse the fouling phenomenon during the pectin concentration process, comprehensive tests of the FO membrane surface with the deposited fouling layer and the membrane after removing the pectin gelled layer were carried out. The scanning electron microscopy (SEM), energy dispersive X-ray analysis (EDS) as well as a non-destructive imaging method, i.e. digital holographic transmission microscopy (DHM), were applied. In addition, wettability tests were carried out with the use of polar and non-polar liquid and then, based on the measured values of the contact angle (sessile drop method), the value of the surface free energy (SFE), as well as the polar and non-polar interaction components were estimated according to the OWRK approach. It was found that despite significant changes in the membrane morphology, SFE values, roughness and texture, the tested FO membrane (after prior cleaning) may be used for multiple pectin concentration. The obtained flux recovery after 5 repeated consecutive pectin solution concentration processes and cleaning procedure was higher than 99%.

DOI

10.1016/j.memsci.2022.120503

URL

https://doi.org/10.1016/j.memsci.2022.120503

Typ licencji

CC BY-NC-ND (uznanie autorstwa - użycie niekomercyjne - bez utworów zależnych)

Tryb otwartego dostępu

otwarte czasopismo

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

przed opublikowaniem

Pełny tekst artykułu

Pobierz plik

Poziom dostępu do pełnego tekstu

publiczny

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

140

Impact Factor

9,5

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.