W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz BibTeX

Tytuł

The Influence of Aminoalcohols on ZnO Films’ Structure

Autorzy

[ 1 ] Instytut Badań Materiałowych i Inżynierii Kwantowej, Wydział Inżynierii Materiałowej i Fizyki Technicznej, Politechnika Poznańska | [ 2 ] Wydział Inżynierii Materiałowej i Fizyki Technicznej, Politechnika Poznańska | [ 3 ] Instytut Fizyki, Wydział Inżynierii Materiałowej i Fizyki Technicznej, Politechnika Poznańska | [ 4 ] Instytut Inżynierii Materiałowej, Wydział Inżynierii Materiałowej i Fizyki Technicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik | [ SzD ] doktorant ze Szkoły Doktorskiej | [ D ] doktorant

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[2.8] Inżynieria materiałowa

Rok publikacji

2022

Opublikowano w

Gels

Rocznik: 2022 | Tom: vol. 8 | Numer: iss. 8

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • sol-gel
  • ZnO
  • aminoalcohols
  • DEA
  • MEA
  • Raman
  • UV-Vis
  • photoluminescence
Streszczenie

EN first_pagesettingsOrder Article Reprints Open AccessArticle The Influence of Aminoalcohols on ZnO Films’ Structure by Ewelina Nowak 1,*ORCID,Edyta Chłopocka 1,†ORCID,Mirosław Szybowicz 1,†ORCID,Alicja Stachowiak 2,†ORCID,Wojciech Koczorowski 2,†ORCID,Daria Piechowiak 3,†ORCID andAndrzej Miklaszewski 3,†ORCID 1 Institute of Materials Research and Quantum Engineering, Faculty of Materials Engineering and Technical Physics, Poznań University of Technology, Piotrowo 3, 60-965 Poznań, Poland 2 Institute of Physics, Faculty of Materials Engineering and Technical Physics, Poznań University of Technology, Piotrowo 3, 60-965 Poznań, Poland 3 Institute of Materials Engineering, Faculty of Materials Engineering and Technical Physics, Poznań University of Technology, Piotrowo 3, 60-965 Poznań, Poland * Author to whom correspondence should be addressed. † These authors contributed equally to this work. Gels 2022, 8(8), 512; https://doi.org/10.3390/gels8080512 Received: 15 June 2022 / Revised: 12 August 2022 / Accepted: 16 August 2022 / Published: 17 August 2022 (This article belongs to the Special Issue Gel-Based Noble Composite Nanostructure Materials and Their Potential Applications) Download Browse Figures Review Reports Versions Notes Abstract Preparing structures with the sol-gel method often requires control of the basal plane of crystallites, crystallite structures, or the appearance of the voids. One of the critical factors in the formation of a layer are additives, such as aminoalcohols, which increase the control of the sol formation reaction. Since aminoalcohols differ in boiling points and alkalinity, their selection may play a significant role in the dynamics of structure formation. The main aim of this work is to examine the properties of ZnO layers grown using different aminoalcohols at different concentration rates. The layers were grown on various substrates, which would provide additional information on the behavior of the layers on a specific substrate, and the mixture was annealed at a relatively low temperature (400 °C). The research was conducted using monoethanolamine (MEA) and diethanolamine (DEA). The aminoalcohols were added to the solutions in equal concentrations. The microscopic image of the structure and the size of the crystallites were determined using micrographs. X-ray diffractometry and Raman spectroscopy were used for structural studies, phase analysis and to establish the purity of the obtained films. UV-vis absorption and photoluminescence were used to evaluate structural defects. This paper shows the influence of the stabilizer on the morphology of samples and the influence of the morphology and structure on the optical properties. The above comparison may allow the preparation of ZnO samples for specific applications.

Data udostępnienia online

17.08.2022

Strony (od-do)

512-1 - 512-19

DOI

10.3390/gels8080512

URL

https://www.mdpi.com/2310-2861/8/8/512

Uwagi

Article Number: 512

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Tryb otwartego dostępu

otwarte czasopismo

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

w momencie opublikowania

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

20

Impact Factor

4,6

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.