W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz BibTeX

Tytuł

Dewatering fermentation broth for keto carboxylic acid enrichment by forward osmosis: A techno-economic analysis

Autorzy

[ 1 ] Instytut Technologii i Inżynierii Chemicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ 2 ] Instytut Inżynierii Środowiska i Instalacji Budowlanych, Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik | [ D ] doktorant

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[2.10] Inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka
[7.6] Nauki chemiczne

Rok publikacji

2023

Opublikowano w

Journal of Membrane Science

Rocznik: 2023 | Tom: vol. 679

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • Forward osmosis
  • Pretreatment
  • Fouling analysis
  • Techno-economic analysis
Streszczenie

EN This study demonstrated the importance of fermentation broth pretreatment and dewatering by forward osmosis (FO) before keto carboxylic acid recovery. The most effective and profitable pretreatment procedure was a combination of centrifugation, ceramic ultrafiltration of molecular weight cut-off of 15 kDa, and ceramic nanofiltration of molecular weight cut-off of 450 Da. By applying the complex pretreatment and FO as a pre-concentration step of fermentation broth dewatering, the keto acid enrichment of two times was achieved for alpha-ketoglutaric acid and pyruvic acid. Extensive fouling analysis performed in this study confirmed that the proposed pretreatment procedure was sufficient to avoid severe fouling of the FO dewatering process. A techno-economic analysis of the proposed keto acid extraction scheme shown that by using FO for fermentation broth dewatering, the total capital investment was reduced and the payback time was shortened by 0.83 yr.

Data udostępnienia online

28.04.2023

Strony (od-do)

121699-1 - 121699-9

DOI

10.1016/j.memsci.2023.121699

URL

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0376738823003551?via%3Dihub

Uwagi

Article Number: 121699

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

140

Impact Factor

8,4

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.