W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz BibTeX

Tytuł

Ground lemon and stevia leaves as renewable functional fillers with antioxidant activity for high-density polyethylene composites

Autorzy

[ 1 ] Instytut Technologii Materiałów, Wydział Inżynierii Mechanicznej, Politechnika Poznańska | [ 2 ] Wydział Inżynierii Mechanicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik | [ SzD ] doktorant ze Szkoły Doktorskiej

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[2.9] Inżynieria mechaniczna

Rok publikacji

2023

Opublikowano w

Clean Technologies and Environmental Policy

Rocznik: 2023 | Tom: in press

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • Polyethylene
  • Stevia
  • Lemon
  • Leaves
  • Functional filler
  • Composite
Streszczenie

EN The development of new sustainable material solutions in the processing of thermoplastic polymers concerns both the application of biopolymers and the use of valorized plant derivatives as fillers and modifiers of petrochemical polymers. Herein, the possibility of using unprocessed raw parts of two commonly used in the food industry leaves, i.e., lemon (LL) and stevia (ST), as active and functional fillers for high-density polyethylene (HDPE) has been verified. The series of composites containing 1, 2, and 5 wt% of ground leaves produced in the melt-mixing process were analyzed for thermal properties (DSC and TGA), and the antioxidant potential of the fillers was evaluated. Verifying the active effect of the ground leaves on the resistance to oxidation in the molten state was carried out by oxygen induction time (OIT by DSC) analysis and oscillatory rheology under steady-state shear conditions combined with spectroscopic (FTIR) carbonyl index (CI) analysis. Studies have shown that the introduction of 5 wt% of both types of leaves allows for a significant increase in the melt oxidation resistance (above 2 times longer OIT concerning HDPE, ~ 35 min) of composites without substantial changes in their crystalline structure and thermal stability. Determined after the long-term rheological measurements in an oxidative atmosphere CI showed 70 and 82% lower values for 5 wt% LL and ST composites compared to unmodified polyethylene.

Data udostępnienia online

03.07.2023

DOI

10.1007/s10098-023-02565-5

URL

https://link.springer.com/article/10.1007/s10098-023-02565-5

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Tryb otwartego dostępu

czasopismo hybrydowe

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

przed opublikowaniem

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

140

Impact Factor

4,3 [Lista 2022]

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.