Kształtowanie strategii międzynarodowej konkurencyjności przedsiębiorstw sektora żywnościowego Wielkopolski
[ 1 ] Instytut Logistyki, Wydział Inżynierii Zarządzania, Politechnika Poznańska | [ P ] employee
[ 1 ] Instytut Zarządzania i Systemów Informacyjnych, Wydział Inżynierii Zarządzania, Politechnika Poznańska | [ P ] employee
[ 1 ] Instytut Logistyki, Wydział Inżynierii Zarządzania, Politechnika Poznańska | [ P ] employee
EN Shaping the Strategy of the International Competitiveness of Food Sector Enterprises from the Voivodeship of Greater Poland
polish
- międzynarodowa konkurencyjność przedsiębiorstw
- przewaga konkurencyjna
- model międzynarodowej konkurencyjności przedsiębiorstw
- sektor żywnościowy
- international competitiveness of enterprises
- competitive advantage
- model of international competitiveness of enterprises
- food sector companies
PL Problematyka podjęta w rozprawie obejmuje zjawisko międzynarodowej konkurencyjności przedsiębiorstw. Uzasadnieniem wyboru wskazanego tematu są zmiany, jakie zachodzą w gospodarce światowej będące efektem procesów globalizacyjnych, stanowiąc równocześnie wyzwanie związane z potrzebą wzrostu konkurencyjności dla funkcjonowania współczesnych przedsiębiorstw. Celem dysertacji jest diagnoza determinant kształtowania międzynarodowej przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw przetwórstwa żywnościowego w Wielkopolsce. Z kolei celem aplikacyjnym jest opracowanie modelu międzynarodowej konkurencyjności przedsiębiorstw sektora żywnościowego. Realizacja celów opierała się na badaniach empirycznych przeprowadzono dwuetapowo. Pierwsze na grupie 86 przedsiębiorstw wykorzystując technikę CATI, drugie przy użyciu wywiadów na grupie 29 podmiotów. W toku realizacji prac zweryfikowano cztery hipotezy badawcze.
EN This dissertation include the phenomenon of international competitiveness of enterprises. The justification for choosing this topic are changes that take place in the global economy as the result of globalization processes, while also constituting a challenge related to the need to increase competitiveness for the functioning of modern enterprises. The purpose of the dissertation is to diagnose the determinants of shaping the international competitive advantage of food processing enterprises in Greater Poland. In turn, the application goal is to develop a model of international competitiveness of food sector enterprises. The implementation of the goals was based on empirical research carried out in two stages. The first on a group of 86 companies using the CATI technique, the second using interviews on a group of 29 entities. In the course of the work, four research hypotheses were verified.
238
social sciences
management and quality studies
DrOIN 2061
public
Waldemar Glabiszewski
Toruń, Polska
04.03.2020
polish
public
Marek Matejun
Łódź, Polska
18.02.2020
polish
public
dissertation
Poznań, Polska
06.07.2020
Rada Dyscypliny Nauki o Zarządzaniu i Jakości Politechniki Poznańskiej
doktor nauk społecznych w dyscyplinie: nauki o zarządzaniu i jakości