W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz BibTeX

Tytuł

Preparation and Properties of Bulk and Porous Ti-Ta-Ag Biomedical Alloys

Autorzy

[ 1 ] Instytut Inżynierii Materiałowej, Wydział Inżynierii Materiałowej i Fizyki Technicznej, Politechnika Poznańska | [ 2 ] Wydział Inżynierii Materiałowej i Fizyki Technicznej, Politechnika Poznańska | [ 3 ] Instytut Technologii Mechanicznej, Wydział Inżynierii Mechanicznej, Politechnika Poznańska | [ P ] pracownik | [ D ] doktorant

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[2.8] Inżynieria materiałowa
[2.9] Inżynieria mechaniczna

Rok publikacji

2022

Opublikowano w

Materials

Rocznik: 2022 | Tom: vol. 15 | Numer: iss. 12

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • titanium alloys
  • mechanical alloying
  • biomaterials
  • hot pressing
  • space holder
Streszczenie

EN The paper presents the results of the preparation of bulk and porous Ti-Ta-Ag alloys. The first step of this study was the preparation of the powder alloys using mechanical alloying (MA). The second was hot-pressing consolidation and sintering with a space holder, which resulted in high-density and high-porosity (approximately 70%) samples, respectively. Porosity, morphology, mechanical properties, biocompatibility, and antibacterial behavior were investigated and related to the preparation procedures. The authors found that Ta and Ag heavily influence the microstructure and determine other biomaterial-related properties. These new materials showed positive behavior in the MTT assay, and antibacterial properties. Such materials could find applications in the production of hard tissue implants.

Data udostępnienia online

18.06.2022

Strony (od-do)

4332-1 - 4332-14

DOI

10.3390/ma15124332

URL

https://www.mdpi.com/1996-1944/15/12/4332

Uwagi

Article Number: 4332

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Tryb otwartego dostępu

otwarte czasopismo

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

w momencie opublikowania

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

140

Impact Factor

3,4

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.