W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz plik Pobierz BibTeX

Tytuł

Kinetics and thermodynamics of thermal degradation of different starches and estimation the OH group and H2O content on the surface by TG/DTG-DTA

Autorzy

[ 1 ] Instytut Chemii i Elektrochemii Technicznej, Wydział Technologii Chemicznej, Politechnika Poznańska | [ 2 ] Instytut Silników Spalinowych i Napędów, Wydział Inżynierii Lądowej i Transportu, Politechnika Poznańska | [ S ] student | [ P ] pracownik

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[2.7] Inżynieria lądowa i transport
[7.6] Nauki chemiczne

Rok publikacji

2020

Opublikowano w

Polymers

Rocznik: 2020 | Tom: vol. 12 | Numer: iss. 2

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • starch
  • TGA
  • hydroxyl groups
Streszczenie

EN The main aim of this study is to estimate the kinetic and thermodynamic parameters of thermal decomposition of starches by the Coats–Redfern method. This procedure is a commonly used thermogravimetric analysis/difference thermal gravimetry/differental thermal analysis (TG/DTG-DTA) kinetic method for single rate form. The study also shows a proposed method for reactive hydroxyl groups content on the starch surface determination, and values were in range of 960.21–1078.76 mg OH per 1 g of starch. Thermal processing revealed the thermophysical properties of biomass for the kinetics of decomposition estimation. Activation energies reached the values in range of approximately 66.5–167 kJ·mol−1. This research also enables the determination of the temperature conditions required for becoming the desired form of material. Therefore, it is necessary to achieve the requested compact porous structure in an activation process, because in the native state, the polymer exhibits limited applications as a result of thermal decomposition, low shear stress, retrogradation, and syneresis, hence the low solubility in organic solvents. Thermodynamic parameters and reactive hydroxyl groups in this article review are innovative and have not yet been found in the literature.

Data udostępnienia online

06.02.2020

Strony (od-do)

12020357-1 - 12020357-13

DOI

10.3390/polym12020357

URL

https://www.mdpi.com/2073-4360/12/2/357

Uwagi

Article number: 357

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Tryb otwartego dostępu

otwarte czasopismo

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

w momencie opublikowania

Pełny tekst artykułu

Pobierz plik

Poziom dostępu do pełnego tekstu

publiczny

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

100

Punktacja Ministerstwa / czasopismo w ewaluacji 2017-2021

100

Impact Factor

4,329

Ta strona używa plików Cookies, w celu zapamiętania uwierzytelnionej sesji użytkownika. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj o plikach Cookies i Polityce Prywatności.